Zisk UniCredit sa v 3. štvrťroku viac než strojnásobil

11.11.2014 Celý región

Miláno 11. novembra (TASR) - Drahá reštrukturalizácia sa najväčšej talianskej banke UniCredit vypláca. V 3. kvartáli viac než strojnásobila zisk. Vďačí za to predovšetkým poklesu rezerv na krytie rizík. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Čistý zisk za tri mesiace od júla do septembra 2014 vyskočil na 722 miliónov eur z 204 miliónov eur v rovnakom období rok predtým. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, v priemere počítali s čistým ziskom na úrovni 493 miliónov eur. Tržby medziročne klesli o 3 % na 5,55 miliardy eur. Rezervy na krytie rizík problémových úverov padli na polovicu a dosiahli 754 miliónov eur.

Šéf UniCredit Federico Ghizzoni na začiatku roka vyčistil stôl a banka ešte pred začiatkom záťažových testov Európskej centrálnej banky (ECB) odpísala množstvo problémových cenných papierov. V poslednom kvartáli 2013 UniCredit odpísala úvery v hodnote 9,3 miliardy eur, čo viedlo k rekordnej strate vo výške 15 miliárd eur.

Banka teraz profituje z toho, že sa zbavila týchto starých záťaží. Aj preto UniCredit bez problémov prešla testami ECB. Akcia banky dnes popoludní na burze v Miláne posilnila o 1,5 % na 5,68 eura. Celková trhová hodnota banky tak predstavuje 33,1 miliardy eur. Titul si tento rok pripísal 5 %.
 

Vyberte región